Het 59e nummer van Historisch Purmerend is uit !

De maart-editie van 2024 is in de tweede week van maart bezorgd bij de ruim 1.800 leden van de Vereniging Historisch Purmerend.

De redactie (Jack Otsen, Rob Teunisse, Ruud Luiks) is er weer in geslaagd om een prachtig blad samen te stellen, vol met gevarieerde, boeiende artikelen en talloze (kleuren)foto’s. Deze keer o.a. over de gemeentelijke Stadsteekenschool (die 135 jaar ambachtslieden en kunstenaars opleidde), de levenslange band tussen hartsvriendinnen Lies Dokter en Iet Zijp, veetransportbedrijf De Lange, de familie Stander, het honderdjarig bestaan van Mazurel Installatietechniek, dirigent Maarten Sanders, het aandeel van Purmerend in het Nederlandse slavernijverleden, en natuurlijk ook persoonlijke herinneringen van Purmerenders. Het is verplicht leesvoer voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad en er (nóg) meer over wil weten.

Het artikel van Richard Groothuizen over Purmerendse platenwinkels tussen 1950 en 1980 zal bij veel lezers nostalgische gevoelens oproepen. Want wie herinnert zich niet zijn/haar eerste single of langspeelplaat? In de jaren ’50 verkopen alleen witgoedwinkels met afspeelapparatuur in hun assortiment soms ook grammofoonplaten (dan nog 78 toeren). Radio Zijp in de Hoogstraat is de eerste. Dit verandert vanaf de jaren ’60 door de opkomst van tienersterren, The Beatles, Radio Veronica en de Top 40. Cor Wouda opent in de Willem Eggerstraat de eerste gespecialiseerde platenwinkel in Purmerend. Later maken veel Purmerendse muziekliefhebbers in zijn nieuwe zaak aan de Breedstraat kennis met stereomuziek. In luistercabines of aan de discobar kunnen zij met twee oorschelpen hun favoriete muziek uitproberen. Na een inbraak blijkt vreemd genoeg dat alleen platen van The Cats zijn verdwenen. De politie vat de daders snel in hun kraag nadat ze op het schoolplein opscheppen over hun actie. De stad telt tot beginjaren ’80 platenwinkels met illustere namen als Daalmeijer, Eikenboom’s Warenhuis, Dekkers Disco, New Side Record Shop no. 13, Diskoland, Duizend Dingen Drugstore, Free Record Shop. Veel tieners proberen donderdagmiddag bij hen een gedrukt exemplaar van de Top 40 te bemachtigen. Vaak lukt dit alleen als ze meteen een plaat kopen. En die waren niet goedkoop. Vanaf ongeveer 1970 krijgen ze de plaat mee in een kleurige plastic draagtas. Hiermee maken ze op weg naar huis de blits, waarna ze hun nieuwste aanwinst op hun slaapkamertje grijs draaien.

Losse nummers

Losse nummers van Historisch Purmerend zijn voor € 5,- verkrijgbaar in het VHP-huis (Kanaaldijk 10) tijdens de inloopzaterdagen (elke laatste zaterdag van de maand).

Historisch Purmerend verschijnt twee keer per jaar (in maart en september). Leden ontvangen ze gratis. Het lidmaatschap van de VHP kost € 20,- per jaar.

Ook een verhaal te vertellen ?

Iedereen kan onderwerpen of een kant-en-klaar artikel aandragen voor Historisch Purmerend. Voor meer informatie en vragen kunnen belangstellenden contact opnemen met de redactie (eindredactie@vereniginghistorischpurmerend.nl).