Eerder hebben onze leden een uitnodiging ontvangen voor de algemene ledenvergadering op 15 april en de daaropvolgende lezing over De Vergeten Oorlog door Dick Wijers. Het zal u inmiddels niet verbazen dat in verband met alle maatregelen van de overheid, het RIVM en de gemeente, inzake het coronavirus, besloten is alle activiteiten uit te stellen tot nader order. 

We hopen dat iedereen gezond blijft en dat we elkaar in betere tijden weer kunnen ontmoeten.

Algemene ledenvergadering, met aansluitend vanaf circa 21.15 uur de beeldlezing De Vergeten Oorlog; Indische verhalen door Dick Wijers. In de winter van 1946 voeren de eerste schepen met gerepatrieerden uit de Japanse interneringskampen de sluizen van IJmuiden binnen. Op de kaden en verder langs het Noordzeekanaal zag het zwart van de mensen, juichend, zingend en zwaaiend met vlaggen. Voor velen aan boord was nu pas de bevrijding begonnen. Op 15 augustus 1945 had Japan gecapituleerd. Twee dagen later had Soekarno, geflankeerd door Mohammed Hatta, de proklamasi uitgeroepen. Onder druk van radicale militante jongeren, de  pemoeda’s, had Soekarno haast gemaakt met de proclamatie.

De Nederlandse en Nederlands-Indische gerepatrieerden kwamen terug in een land waar de wederopbouw al was begonnen. Naar hun verhalen werd niet geluisterd. Het Purmerends Museum heeft daarom besloten om t.g.v. 75 jaar vrijheid deze Purmerenders alsnog hun verhaal laten vertellen en er een tentoonstelling aan te wijden. Dick Wijers zal deze avond de tentoonstelling ‘De vergeten oorlog, Indische verhalen’ aan de leden van de VHP verklaren.