Algemene Ledenvergadering (tot 21.00 uur) daarna het verhaal over ….

764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider

Lezing door Margreet Lenstra.

Op verzoek van haar vader heeft Margreet Lenstra op basis van zijn oorlogsdagboeken, foto’s, documenten, gesprekken, bezoeken aan zuidwest Polen (in de oorlog Neder-Silezië) en aanvullend onderzoek zijn oorlogsherinneringen aan zijn tijd als dwangarbeider vastgelegd in het boek 764 Dagen – Herinneringen van een dwangarbeider. Na de ALV op 17 april zal Margreet vertellen over de arbeidsinzet en de oorlogsherinneringen van haar vader die de laatste jaren van zijn leven in Purmerend heeft gewoond.

In het kader van de arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was Chris Lenstra, destijds woonachtig in Kwadijk, 764 dagen van huis. Zeer tegen zijn zin moest hij werken in fabrieken in Berlijn en Neder-Silezië. Chris was achttien jaar toen hij vertrok; net eenentwintig toen hij thuiskwam.

In Duitsland hield hij, ondanks het verbod, een dagboek bij waarin hij zijn dagelijks leven beschreef. Gedwongen tewerkstelling, getreiter, honger, ziekte, heimwee, kou, bombardementen en het verlies van vrienden bleven hem niet bespaard. Gelukkig ontstonden er fijne vriendschappen, met Nederlandse dwangarbeiders en die uit verschillende andere landen. En zelfs met Duitsers. Bijzonder waren zijn verboden contacten met joden, ook uit Nederland. Chris Lenstra werd bevrijd door het Rode Leger en kon pas eind juni 1945 met een mededwangarbeider zijn terugreis aanvangen. Het werd een loodzware reis van naar schatting 1200 kilometer.

Ter informatie zie: www.764dagen.nl

Aanvang 20.00 uur; locatie Spijkerman Eten en Drinken, Neckerdijk 1