Wandelen met de gids (Jan Kramer) langs de grachtengordel van Purmerend

Purmerend was in de 17e eeuw een vestingstad. De tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden  was een reden om de stad er tegen te beschermen. Zo was Purmerend omringd door een stadsgracht met een omwalling van 3 meter hoog. In de omwalling lag ook nog een aantal bolwerken. Als enigste overgebleven, is het bolwerk in de hoek van de Nieuwstraat en de Plantsoengracht. De Oude Begraafplaats dateert van 1664 en is een van de oudste monumenten die Purmerend heeft. Het zuidelijke deel van de grachtengordel is gelukkig bewaard gebleven. Het ruim 800 meter lange gracht en wandelpark langs de zuidkant van het oude Purmerend heeft een mooie geschiedenis met een interessant bomen- en heesterbestand om te vertellen. Tijdens de wandeling vertelt Jan Kramer u de verhalen over het ontstaan van de grachtengordel en al het groen wat er te zien is.

Op deze (foto oud Purmerend) afbeelding kunt u de omwalling goed zien. Al in 1572 was men met de aanleg  van gracht en de omwalling gestart. Toen om de stad te beschermen en nu te genieten van een wandelplantsoen.

Aanvang 14.00 uur – start- en eindpunt bij Oude Begraafplaats – Nieuwstraat

Aanmelden graag vooraf i.v.m. max 20 personen, via mail aan reservering@vereniginghistorischpurmerend.nl : Extra wandeling bij meer aanmeldingen mogelijk, datum in overleg.