[perbericht]

Een totaal verraste Just Kroon heeft op 5 mei jl. de VHP Jaarprijs 2011 ontvangen uit handen van Tineke Abercrombie-Schoorl, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend. De prijs wordt jaarlijks door de VHP uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de historie van Purmerend. Gewoonlijk wordt de prijs in het najaar uitgereikt, dit jaar heeft het bestuur van de VHP ervoor gekozen dit op Bevrijdingsdag te doen in Kroon’s eigen museum in de Breedstraat.
(De uitreiking is in de traditie van Just Kroon vastgelegd op video.)

“Het leek ons hier en vandaag het juiste moment om de VHP Jaarprijs aan jou uit te reiken,” zei de VHP-voorzitter in haar toespraak. “Hier is heel veel geschiedenismateriaal over de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht, soms heel kleine, bijzondere attributen met prachtige verhalen erachter. Je weet die verhalen met veel gevoel voor humor te brengen. Daarnaast heb je heel veel verhalen vastgelegd op film. Deze zijn vaak zo bijzonder dat je ze niet openbaar maakt om zodoende niemand in verlegenheid te brengen. Je gaat altijd voorzichtig om met de door jou vergaarde informatie en dat verdient respect.”
Tineke Abercrombie-Schoorl memoreerde voorts dat Just en zijn vrouw Tiny zich hebben ingezet voor de oprichting van een gedenkteken ter nagedachtenis aan de vier neergestorte vliegtuigen en hun bemanning in het Jisperveld. Zij hebben ook het onderhoud voor hun rekening genomen van het monument in de vorm van de propellers van een van de neergestorte vliegtuigen. Dankzij de daarbij geplaatste en door hem gemaakte draaibare informatiemolen is bij velen bekend wat daar in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Just Kroon heeft in de loop der jaren niet alleen veel materiaal over de Tweede Wereldoorlog verzameld, hij heeft ook veel beeldmateriaal over allerlei activiteiten in Purmerend gemaakt. Het meeste daarvan is nog maar door weinig mensen gezien. “Hopelijk wordt ook dat ooit zichtbaar voor het nageslacht,” aldus de VHP-voorzitter. “Dan is al jouw werk niet voor niets geweest. De VHP heeft al een aantal video’s in ontvangst mogen nemen. Daarvoor zijn we je heel veel dank verschuldigd. Ze zullen worden gedigitaliseerd zodat ze goed bewaard blijven.” Tineke Abercrombie-Schoorl besloot met de woorden: “Wij zijn je heel dankbaar dat je zo veel tijd en energie hebt gestoken in het vastleggen en bewaren van de geschiedenis, zowel van de Tweede Wereldoorlog als van de stad Purmerend. Daarom overhandig ik je graag de VHP Jaarprijs 2011. Je hebt hem verdiend.”
Purmerend, 5 mei 2011